Goudprijs

De kans dat u iets in huis heeft van goud is vrij groot. Denk daarbij aan een gouden armbandje, een gouden trouwring of misschien wel gouden munten. Soms ligt dit al jaren bij u in een lade of bent u zich er niet eens van bewust dat u het bezit. Er wordt vaak reclame gemaakt voor het inwisselen van goud, waarbij wordt beloofd dat u er de beste prijs voor terug krijgt. Maar wat bepaalt eigenlijk de waarde van goud? Hoe wordt de dagwaarde berekend?

Hoe werkt het?

Bij de meeste juweliers kunt u de dagwaarde van goud laten bepalen. Dit doen zij door uw waardevolle bezittingen te wegen, het gewicht te vermenigvuldigen met de dagwaarde en vervolgens in te kopen. U kunt langsgaan met uw bezittingen, waarna de waarde voor u wordt vastgesteld. Naast goud kunt u vaak ook sloopgoud, zilver of juwelen afgeven. Dit kan in allerlei vormen. Denk hierbij aan sieraden (nieuw, oud of zelfs versleten), munten van goud, zilver of platina, en zelfs beeldjes van goud of zilver. Ook kunt u dentaalgoud inwisselen voor geld, dit is goud afkomstig van bruggen, kronen, kiezen en tanden, net als officieel gestempelde baren goud of goud- en zilvervijlsel van goudsmeden. Uw juwelen kunnen goud of een diamant bezitten. Wanneer u besluit deze in te wisselen voor contant geld, is een certificaat vaak niet vereist. Merkhorloges worden ook vaak ingewisseld, denk hierbij aan een Rolex, een Breitling, Cartier etc. Wanneer u de gouden voorwerpen achterlaat, krijgt u dan vaak direct contant geld uitbetaald. Bij de meeste juweliers is het tevens mogelijk uw bezittingen (aangetekend) op te sturen. Wanneer u duidelijk uw contact- en bankgegevens vermeldt, zullen zij na ontvangst het geld op uw rekening storten. Let er wel op dat voor het verkopen van goud, juwelen en sloopgoud een geldig legitimatiebewijs wettelijk verplicht is. Wanneer u besluit uw bezittingen per post te versturen, geldt de actuele dagkoers van dat moment. Juweliers hanteren vaak de dagkoers voor het inwisselen van goud, die kunt u meestal terugvinden op hun website.

De actuele dagkoers

Wat u ontvangt voor het inwisselen van gouden sieraden en voorwerpen, hangt onder andere af van het karaat goud. Ook het percentage goud van een sieraad wordt meegewogen. De prijs wordt vaak aangegeven per gram, zodat u van tevoren al een globale inschatting kunt maken. Wanneer u een sieraad in bezit heeft van 8 karaat goud, wordt er bijvoorbeeld 9 euro per gram uitbetaald. Dit kan oplopen tot bijvoorbeeld 27 euro per gram, wanneer uw sieraad of voorwerp bestaat uit 24 karaat goud, met een percentage van 99,9 aan goud.