Dagwaarde edelmetaal

Een edelmetaal is een metaal dat nauwelijks wordt aangetast door oxidatie. Bekende edelmetalen zijn goud en platina. Eigenschappen van deze metalen zijn dat ze er mooi uit blijven zien, ook in de loop der tijd. Wanneer u een gouden kettinkje draagt, ziet deze er na tien of twintig jaar nog net zo mooi uit. Voor zilveren sieraden is dit anders. Zilver is minder edel, waardoor het de kans heeft na een langere tijd zwart te worden. Wanneer u zilver oppoetst, wordt het vaak weer mooi glanzend. Doordat de zuiverheid van edelmetalen verschilt, resulteert dit in verschillende kenmerken. Zo kan een metaal als koper groen gaan uitslaan. IJzer heeft helemaal sterk de neiging te verroesten, doordat het een minder edel metaal is. Om sieraden mooi en glanzend te houden, wordt er voornamelijk gewerkt met edelmetalen. Maar, wat bepaalt eigenlijk de prijs van edelmetaal?

Dagwaarde berekenen

Wanneer u wilt weten wat de dagwaarde is van verschillende edelmetalen, kunt u ermee naar een juwelier gaan. Ook kunt u zich van tevoren inlezen op internet. De waarde en de prijs van edelmetalen is namelijk afhankelijk van diverse factoren en kan per dag of zelfs per uur verschillen. Ten eerste gaat het om het soort edelmetaal waarvan u de waarde wilt weten, bijvoorbeeld voor uw beleggingen in edelmetaal of juist vanwege de metalen die u in wilt wisselen voor contant geld. Een zilveren sieraad levert bijvoorbeeld minder op dan een gouden sieraad, maar toch valt dit niet zomaar te zeggen. Het zilvergehalte is van belang, net als het gewicht. Als uw zilveren armbandje bijvoorbeeld veel zwaarder is dan uw gouden, kan het zomaar zijn dat uw zilveren sieraad meer oplevert. De bedragen die worden uitbetaald na het inwisselen van edelmetalen worden transparant weergegeven.

Goud en zilver inwisselen

Zo ontvangt u voor een armband van 20 karaat goud bijvoorbeeld 22 euro per gram, terwijl u bijvoorbeeld 27 euro per gram zou ontvangen voor een 24 karaat gouden sieraad. Het inwisselen van gouden munten is weer een ander verhaal. De prijs die u ontvangt, wordt meestal per stuk berekend. Zo levert een gouden tientje al gauw 175 euro op per stuk! Ook andere munten kunnen heel veel opleveren, denk bijvoorbeeld aan de Australian Nugget, een gouden munt met een dagwaarde van ongeveer 915 euro per stuk. Het verschil in waarde tussen zilver en goud ziet u direct terug wanneer u het tientje inwisselt, maar dan van zilver. U krijgt daarvoor bijvoorbeeld slechts 7 euro per stuk.